Kuruluş
İlk ve Acil Yardım programı Gölhisar Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü bünyesinde 11.08.2010 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incenmiş ve 2547 sayılı kanunun 2880 sayılı kanunla değişik 7/d-2 maddesi uyarınca programın açılması uygun görülmüştür. 2018-2019 eğitim-öğretim yılında 60 kontenjan ile eğitim vermeye başlamıştır ve öğrenci alımı halen devam etmektedir.
Misyon
Acil sağlık hizmetleri alanında bilgi, beceri ve etik değerlerle donatılmış nitelikli sağlık profesyonelleri yetiştirmektir. Bu doğrultuda, öğrencilerimize teorik ve pratik eğitimler sunarak, acil durumlarda etkin müdahale edebilen, iletişim yetenekleri güçlü, takım çalışmasına yatkın ve insan hayatına değer veren bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktayız.
Vizyon
Alanında yenilikçi ve lider bir eğitim programı olarak, mezunlarının ulusal ve uluslararası düzeyde tercih edilen profesyoneller olmasını sağlamaktır. Eğitim kalitemizi sürekli iyileştirerek, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından takip eden, topluma sağlıklı ve güvenli yaşam katkısı sağlayan öncü bir program olmayı hedeflemekteyiz.
Programın amacı
Hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde hasta ve yaralılara temel ve ileri yaşam desteği verebilen, her türlü sistem travmasını tanıyıp uygun acil yaklaşımı yapabilen, ilk müdahaleleri yapılmış hasta ya da yaralıların ambulansla güvenli bir şekilde hastanelere ulaşmasını sağlayan, yaşam boyu gelişme eğilimi gösteren, etkin iletişim kuran, ekip içerisinde çalışabilme becerisi yüksek, sorunları fark etme ve çözme yeteneği gelişmiş, farklılık yaratan ve alanında yeterli bilgi ve beceriye sahip sağlık teknikeri yetiştirmektir.
Programın hedefleri
İlk ve acil yardım programının hedefleri arasında temel yaşam desteğini uygulamak, oksijen tedavisinin endikasyonlarını bilmek ve uygun ekipmanla oksijen tedavisini uygulamak, doğru havayolu yönetimini sağlamak, kanama kontrolünü gerçekleştirmek ve ileri yaşam desteği pratiklerini uygulamak yer almaktadır. Ayrıca, ilaç ve sıvı uygulamalarını görev, yetki ve sorumluluklar dahilinde etkin bir şekilde yapmak, otomatik veya manuel eksternal defibrilatör kullanmak, kazazede veya hastanın immobilizasyonunu sağlamak, doğru ekipman ve uygun taşıma teknikleri ile kazazedeyi veya hastayı taşımak da bu hedefler arasındadır. Çoklu yaralanmalarda veya afetlerde alanda etkin triyaj yapmak, komuta kontrol merkeziyle ve diğer kuruluşlarla iletişimi sağlamak, ekip üyeleriyle ve diğer kuruluşlardaki çalışanlarla kooperasyon kurmak da önem taşımaktadır. Hastanın durumunu fiziksel muayene ve diğer tanılama yöntemleriyle etkin bir şekilde değerlendirmek, ambulansın kullanımını, bakımını ve kontrolünü sağlamak ve olay yeri ile kazazede/hasta güvenliğini temin etmek de programın hedefleri arasında bulunmaktadır .
İSTİHDAM OLANAKLARI
Programı başarı ile tamamlayan mezun öğrencilerimize İlk ve Acil Yardım alanında ön lisans diploması verilmektedir. Mezunlar “İlk ve Acil Yardım Teknikeri” unvanı kazanmaktadır.
Mezun öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile aşağıda belirtilen lisans programlarına geçiş yapabilmektedir.
-Hemşirelik
-Acil Yardım ve Afet Yönetimi
-Sağlık Yönetimi
-Sosyal Hizmet
İlk ve Acil Yardım programı mezunları
-Hastaneler: Acil servislerde ve ambulans hizmetlerinde,
-112 Acil Sağlık Hizmetleri: Acil sağlık hizmetlerinin sunulduğu yerlerde,
-Özel Ambulans Servisleri: Özel sağlık kuruluşlarına bağlı ambulans hizmetlerinde,
-Aile Sağlığı Merkezleri
-Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD): Afet durumlarında sağlık hizmetlerinde,
-Kızılay: İlk yardım ve acil müdahale ekiplerinde,
-Hava ve Deniz Ambulansları: Hava ambulans ve deniz ambulans hizmetlerinde,
-Özel Sağlık Kuruluşları: Özel hastane ve kliniklerde acil yardım hizmetlerinde,
-Sanayi Kuruluşları: İş sağlığı ve güvenliği birimlerinde,
-Spor Kulüpleri: Spor müsabakaları ve antrenmanlarda acil sağlık müdahalesinde,
-Belediyeler: Acil yardım hizmetlerinde ve sosyal hizmetlerde,
-İlk Yardım Eğitim Merkezleri: İlk yardım eğitmeni olarak eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarında çalışabilirler.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Gölhisar Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Merkez Cami Mahallesi, Atatürk Caddesi, No:136 15400, Gölhisar/BURDUR
+90 248 213 75 04
+90 248 213 75 10
golhisarshmyo@mehmetakif.edu.tr
© 2018 Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi